Please use this identifier to cite or link to this item:
http://elea.unisa.it/xmlui/handle/10556/6767
Title: | “Pinguis Bononia”, alle origini di un mito culinario |
Authors: | Neri, Francesco |
Keywords: | Cucina;Università;Territorio;Bologna;Emilia-Romagna;Gastronomia;Gastronomy;University;Territory |
Issue Date: | 2022 |
Publisher: | F. Neri, “Pinguis Bononia”, alle origini di un mito culinario, «Clionet. Per un senso del tempo e dei luoghi», 2022, n.6, pp. 79-82 |
Citation: | Francesco Neri, “Pinguis Bononia”, alle origini di un mito culinario, «Clionet. Per un senso del tempo e dei luoghi», 2022, n.6, pp. 79-82, DOI: https://doi.org/10.30682/clionet2206m |
Abstract: | A recent book by Massimo Montanari traces the historical development of Bolognese cuisine seen as a result of the commercial and intellectual vitality of the city thanks to the presence of the University. The article explores the current city and regional gastronomic promotion, which does not take into account the complexity of history and trivializes its richness. A partire da un recente volume di Massimo Montanari, che ripercorre lo sviluppo storico della cucina bolognese vista come risultato della vitalità commerciale e intellettuale della città grazie anche alla presenza dell’Università, l’articolo arriva a riflettere sull’attuale promozione gastronomica cittadina e regionale, che non tiene conto della complessità della storia e ne banalizza la ricchezza. |
URI: | https://doi.org/10.30682/clionet2206m http://elea.unisa.it/xmlui/handle/10556/6767 http://dx.doi.org/10.14273/unisa-4827 |
ISSN: | 2785-7069 |
Appears in Collections: | Contributi in rivista / Contributions in journals and magazines |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Clionet-2022_Società-e-cultura_Cibo-e-cultura_Neri_ok.pdf | Clionet-2022_Società-e-cultura_Cibo-e-cultura_Neri | 590,18 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.